NapApple
Jonathán alma a legelterjedtebb, legkiválóbb téli alma fajta, amely novembertől januárig érik, de már szedéskor ízletes és az új termésig is eltartható kedvező tárolási körülmények között. Ulster Countryban (USA) magról kelt, egyes vélemények szerint az Esopus Spitzenberg leszármazottjaként. Innen terjedt el 1800 körül. Hasbrouck Jonathánról nevezték el, aki először hívta fel rá a figyelmet. Középnagy, kúpos gömb alakú, csésze felőli részén bordázott gyümölcse rendszerint teljesen meggypirossal belehelt, sötétvörös csíkokkal becsapkodott.
Párás helyen színe fakóbb, árnyékos részein világossárga alapszíne látszik. A szabvány a kiváló ízű almafajták közé az I. éréscsoportba sorolja. Gyengébb növekedésű hajtásai vékonyak, koronája gömb alakú, néha lehajló. A Jonathán alma a magyar gyümölcstermesztés jellegzetes képviselője a világpiacon.
Forrás:(http://www.tuja.hu)
Geneva-ban (USA,New York állam),a Cornell egyetemhez tartozó Mezőgazdasági Kísérleti Állomáson állították elő. A 'Golden Delicious'-t 1943-ban porozták meg a 'Jonathan fajtával, s a magonc 1953-ban hozta első gyümölcseit. 1968-ban vezették be a közszaporításbaSzedés szeptember végétől október közepéig,külföldi ajánlásokban 3-5 menetes szedést javasolnak.Fogyasztási érettségét tárolótípustól függően 4-10 hónapig őrzi meg.
Forrás:(http://www.tuja.hu)
Kisebb arányban az USA egyes államaiban termesztik. Nyugat-Európában alig termesztik. Lengyelországban telepítették,de ma már a nehezen eladható fajták közé sorolják.Szedés október elejétől végéig. Táplálkozási érettség november-decembertől áprilisig. Középnagy vagy nagy.
Forrás:(http://www.tuja.hu)
A Golden Delicious almafa méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került.A Golden delicious almafa hazánkban szeptember végén -október elején szedhető. Gyümölcsei egyszerre is leszedhetők,de Dél-Tirolban gyakran két menetben szedik. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól 6 hónapig megőrzi.
Forrás:(http://www.tuja.hu)
Szeptember első hetében szedhető, januárig tárolható kora őszi alma.
Íze: savas,kiválóan alkalmas almalé készítésére,de pikáns íze miatt étkezésre is alkalmas.
Forrás:(http://www.organickingdom.hu/)
Október elején szedhető, júniusig tárolható alma.
Íze: kellemesen savas ,húsa rendkívül kemény, roppanó.
Forrás:(http://www.organickingdom.hu/)
A legkorábbi fajtánk, augusztus utolsó harmadában szedhető, kb. 3 hónapig tárolható nyári alma
Íze: lédus,savanykás-édes
Forrás:(http://www.organickingdom.hu/)
Teljesen rezisztens, hosszan tárolható télialma! Tűzpiros gyümölcsei nemcsak gyönyörűek, de hersenő húsúak, nagyon finom, kellemesen édes-savas ízűek! Középerős növekedésű, széles fája nagyon komoly termésmennyiségekre képes!
Forrás:(http://www.organickingdom.hu/)
Október végén szedhető, júliusig tárolható.
Íze: kellemesen savas, húsa kemény, roppanó ,nem kásásodik.
Forrás:(http://www.organickingdom.hu/)
Október közepén szedhető, áprilisig tárolható.
Íze: édeskés-savanykás, húsa kemény, sárgásfehér színű.
Forrás:(http://www.organickingdom.hu/)